Şükür Kurbanı Nedir? Şükür Kurbanı Hakkında Bilgi | AYV
şükür kurbanı nedir

Şükür Kurbanı Nedir?

Yüce Allah tarafından insanlara sunulan nimet ve iyiliklere karşı duygulan minnet duygusunu ifade etmenin en güzel yoludur şükür. Kendisine gönderilen nimetlerin kıymetini bilen, nankörlük etmeyenler, duygularını şükür ile gösterir. Ancak şükür, sadece sözde “şükürler olsun” demekten ibaret olmayıp; lisanen, kalben ve şükür kurbanı gibi fiilen şükür edilebilir.

Kalben şükretmek; Allah’ın nimetlerini tanımak, onun kainatın yaratıcısı olduğunu ve her şeye gücünün yettiğini kabullenerek yaşamaktır. Hayatın her anında Allah’ı gönülden anmak, şükretmenin kalben ifadesidir.

Lisanen şükretmek; Allah’ın nimetlerine sözlü şekilde teşekkür etmektir. Ona olan minnetini sürekli dile getirmek, her zaman onu övmek demektir.

Fiilen şükür ise; şükretmenin en güzel yoludur. Allah’ın nimetlerini Allah rızası için kullanmak da bir nevi şükretmektir. Yani yardıma muhtaç olanlara yapılan yardımlar, gerçekten gönülden yapılmışsa o da şükür anlamına gelir. Allah’a teşekkür için kesilen şükrün kurbanı da, fiilen şükür kapsamındadır. Şükür kurbanı nedir? diyecek olursak; Allah’ın insanlara bahşettiği maddi manevi her türlü nimete teşekkür etmek için kesilen kurbandır cevabını verebiliriz. Şükür kurbanı, hayatın herhangi bir anında, kişilerin maddi durumu elverdiğince kesilebilmektedir. Yani kesilmesi için belirli bir zaman ya da zorunluluk yoktur.

Kurban Bağışı Yapmak

Biz kulları olarak Allah’a sürekli şükür halindeyiz. Namaz kılarak, oruç tutarak ve kurban keserek ona teşekkürlerimizi bildiriyoruz. Rabbimiz şükredenlerin mükafatlandırılacağını, kutsal kitabımızda da belirtiyor. Bizler de hem ona olan şükrümüzün ifadesi hem de yine dinimizin bir gerekliliği olarak yoksullara yardım için şükür kurbanı kesebilir ve ihtiyacı olanlara dağıtabiliriz. Şükürlük kurban keserek bağış yapmak, fakir coğrafyalarda yaşayıp da yoksulluk çekenlerin de mutfağında et pişmesi için vesile oluyor, arada kilometreler olsa bile din kardeşleri arasında yardımseverlik köprüsü kuruluyor.

Adak ve Şükür Kurbanı Arasındaki Fark

Adak ve şükür kurban arasındaki fark, kurbanın kesim sebebinden kaynaklı. Adak kurbanının niyet edildiği zaman kesilmesi zorunludur. Ancak şükür kurbanında bu şekilde bir zorunluluk yoktur. Şükür kurbanı, Allah’a teşekkür amaçlı kesilir. Bu nedenle hayatta yaşanan her değişim, şükür kurbanı için bir zorunluluk değil sadece aracıdır. Şükürlük kurban, çeşitli özellikleriyle adak kurbanından ayrılır. Adak kurbanında, kurbanı kesen kişinin etinden yemesi dinen uygun değildir. Ancak şükür kurbanından kurban sahibi de yiyebilir. Ayrıca dini açıdan bakıldığında, şükür kurbanının kesilip yoksullara dağıtılması, kişiye sevap kazandıran eylemlerden sayılmaktadır. En çok da şükür kurban etinden kimler yiyebilir sorusunun cevabı merak ediliyor. Şükür kurbanını kesen ister bir kısmını isterse tamamını dağıtabilir.

Kurban Bağışı Yapmak

Rabbimiz bize faydalanmamız için sayısız nimet verdi. Biz de bu nimetlere teşekkür olarak şükür kurbanı kesiyoruz. Şükrümüzün bir ifadesi olarak kestiğimiz kurbanı ihtiyaç sahipleriyle paylaştığımız zaman hem kurban keserek Allah’a şükretme hem de yoksulları sevindirmenin verdiği iç huzurunu yaşama fırsatına sahip oluyoruz. Eğer siz de şükür kurban bağışı yapmak isterseniz, vakfımız aracılığıyla yardımda bulunabilirsiniz. Dünyanın bazı ülkelerinde, kurban etine önemli oranda ihtiyaç duyuluyor. Vakfımıza yapacağınız küçükbaş ya da büyükbaş kurban bağışı için kesilecek kurbanlar özenle seçilir, İslami kaidelere uygun şekilde kesimi yapılır. Dağıtıma hazır şekilde parçalara ayrılan kurban eti, araya herhangi bir aracı kurum sokulmaksızın, vakfımızın yetkilileri aracılığıyla ilk elden ihtiyaç sahiplerine teslim edilir.

Avrupa Yardım Vakfı
Kurban Projesi
Related Posts