Akika Kurbanı Hakkında Bilgi ve Merak Edilenler | AYV
akika kurbanı hakkında bilgi

Akika Kurbanı Hakkında Bilgi

Kurban kesiminde farklı niyetler söz konusu olabiliyor. İnsanlar, çeşitli sebeplere dayanarak kurban kesiyor. Akika kurbanı da bunlardan biri. Akika kurbanının gerçek anlamda ne olduğunu ve ne için kesildiğini merak edenler, akika kurbanı hakkında bilgi şeklinde araştırmalar yapmakta. Akika kurbanı, İslam dinine göre, yeni doğan çocuklar için kesiliyor. Kurbanın temel amacı, yeni doğmuş çocuğa şükür için kesilmesidir. Akika kurbanı için hayvan seçiminde, genel kurban kesim özelliklerine uygunluk şartı aranıyor.

Arapça kökenli bir kelime olan akika, “yeni doğan bebeğin saçı” demektir. Bu nedenle kurban kesildiği gün, bebeğin saçı da kesiliyor. Akika diye adlandırılması da bu yüzdendir. Yeni doğan çocukların varlığı ve sağlığına şükür için kesilir. Kurban kesiminde kız-erkek çocuk ayrımı yapılmaz. Önemli olan, kurbanın kesim niyetidir. Bebeğin dünyaya sağlıklı şekilde gelmesinden dolayı ve ömrünü sağlıklı şekilde geçirmesi için niyet edilerek akika kurbanı kesilir.

İlgili hüküm incelendiğinde, akika kurbanı kesmenin sevabının büyük olduğu görülmektedir. Kesilmemesi günah değildir ancak kesilmesi sünnettir. Bu durumda çoğu kişi, akika kurbanı bağış yapılır mı merak ediyor. İslam ibadetlerinden biri olan akika kurbanı kesimi için farklı niyetler söz konusu olabiliyor. Ancak temel amaç, yeni doğan bebek için özel bir adağı yerine getirmektir. Farklı bir amacı ise, Bu kurbanı yardıma muhtaç insanlarla paylaşmak için bir fırsat doğurmasıdır. Akika kurbanını kurban sahibi de tüketebileceği gibi, bağış yaparak yoksul insanları da sevindirebilir.

Akika Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Akika kurbanının ne demek olduğunu, niçin kesildiğini öğrenenler, Akika kurbanı ne zaman kesilir sorusunun yanıtını merak ediyor. Akika kurbanı çocuğun doğduğu günden itibaren ergenlik çağına girmesine kadar kesilebilir. Ancak yine de doğumun 7. Günü kesilmesi daha faziletlidir denilmektedir. Eski dönemlerde, kurban kesildiği gün çocuğa isim veriliyor ve saçı kesiliyordu. Aynı zamanda, saçı ağırlığında altın ya da altının değeri kadar sadaka verilmekteydi. Kurbanın kesilmesinde İslami şartlara uygunluk en dikkat edilmesi gereken noktadır. Kurban sahibi kesim esnasında İslami tüm detaylara dikkat etmelidir.

Akika Kurbanı Yenir Mi?

Akika kurbanı yenir mi sorusunun cevabı, akika kurbanını araştıranlar tarafından sıkça soruluyor. Evet, akika kurbanını kesen kişi kurbandan yiyebilir. Ayrıca, ihtiyaç sahibi olanlarla da kurbanını paylaşabilir. Akika kurbanının paylaşılması, bilinen kurban sünnetleri arasında bulunmaktadır. Yani kurbanı sadece kurban sahibi değil, herkes tüketebilmektedir. İhtiyaç sahibi kimselere dağıtılması, dinen daha da büyük önem taşımaktadır.

Akika kurbanı bağışlanır mı merak edenler var. Tabi ki, farklı amaçlarla kesilen tüm kurbanlar gibi akika kurbanı da bağışlanabilir. Kurbanı hem sahibi tüketebilir hem de yardım amaçlı yoksullarla paylaşabilir. Akika kurban bağışı, vakfımızın yardım projeleri arasında yer almaktadır. İsteyenler adak, şükür ya da akika kurbanlarını vakfımıza bağışlayarak yoksulları sevindirme imkanıyla kurbanın manevi mutluluğunu ikiye katlayabilir. Akika kurban bağışlarınız, yapılan araştırmalar doğrultusunda gerekli yerlere ulaştırılır, yapılan bağışa dair resmi kayıtlar bağışçıya geri dönüş yapılarak kendisiyle paylaşılır.

Kurban Projesi