Ramazan Ayında Yapılması Zorunlu Olan Yardımlar | Avrupa Yardım Vakfı
Ramazan'da yardım

Ramazan Ayında Yapılması Zorunlu Olan Yardım Çeşitleri

Ramazan ayı, Müslüman alemi için manevi değerlerin en üst seviyede olduğu aydır. İbadet, birlik beraberlik, dayanışma ve yardımlaşma duyguları Ramazan ayında ön plana çıkar. Herkesin eşit şartlarda ve kardeşçe yaşaması için insanların birbirine her zaman yardım etmesi gerekir ancak sadece Ramazan ayında yapılması gereken yardım çeşitleri de vardır. Bu yardımlar, Ramazan Ayı’nın maneviyatına en büyük katkıyı sağlar. Mübarek ayda yapılacak yardımlar ayni ve nakdi yardım şeklinde olabileceği gibi, son zamanlarda yardım kuruluşları tarafından faaliyete geçirilen ve yoksulluğa kalıcı çözüm niteliğindeki projelere de bağış yapılabilir. Ayrıca Ramazan ayında yapılabilecek yardımlar, isteğe bağlı ve yapılması farz olan yardımlar şeklinde de ayrılmaktadır.

Ramazan Ayında Yapılabilecek Yardımlar

Fitre Bağışı: Ramazan yardımları denildiğinde, Müslümanların yükümlülüğü olan fitre bağışı ön plana çıkar. Kendi yaşamsal ihtiyaçlarını ve bir yıllık borçlarını karşılamak dışında yeterli maddi güce sahip olanlar, Ramazan ayı içerisinde fitre bağışı yapmalıdır. Fitrenin belirli bir miktarı vardır ve her yıl Diyanet tarafından belirlenir. Yoksul kimselerin bir günlük beslenme ihtiyacını karşılayacak şekilde belirlenen fitre, ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlara uygun şekilde verilmelidir.

Fidye Bağışı: Ramazan Ayı’nın temel ibadeti oruçtur. Müslümanlar, Ramazan’da oruç tutmakla yükümlüdür. Oruç tutamayacak kadar yaşlı veya hasta olanlar daha sonra orucunu telafi etmesi mümkün olmayan kişiler, tutamadığı her oruç günü için fidye vermelidir. Ramazan Ayı’nda yapılması farz olan yardımlar arasında bulunan fidye bağışının, uygun kişilere Ramazan bitmeden verilmesi gerekir.

Ramazan’da Yoksullara Nasıl Yardım Edebilirim?

Ramazan’da yapılması zorunlu olan yardımlar haricinde isteğe bağlı yardımlar da yapılabilmektedir. Ramazan’ın faziletini ve maneviyatını en üst seviyede yaşamak isteyenler, yoksullara bayram bağışı yapabilir. Yapılacak bağışlar maddi yardım, kılık kıyafet yardımı, ayni yardım, kumanya bağışı ve iftar bağışı şeklinde olabilir.

Bayramın gelişi en çok çocuklar mutlu eder. Temiz ve güzel giyinmek bu özel günü daha da özel kılar. Ne yazık ki yer yüzünde herkes eşit şartlarda olmadığı için, bayramda giyecek yeni bir kıyafeti olmayanlar ya da ‘’bayramlık’’ diye tabir edilen yeni kıyafetleri alacak maddi güce sahip olmayanlar var. Özellikle Ramazan ayında yapılabilecek yardımlar arasında olan çocuklara bayramlık bağışları,  Müslümanlar arasında yardımlaşma ve kardeşlik duygusunu güçlendirecektir.

Ramazan Yardımları

Fitre, fidye ve zekat, Müslümanların yoksullara vermekle yükümlü olduğu yardımlardır. Zekat, İslam’ın beş şartından birisi olup, kişilerin sahip olduğu maddi güç ve mal varlığı üzerinden verilir. Fitre ve fidye Ramazan Ayı’nda verilmesi zorunlu olan yardımlar iken, zekat için verilmesi zorunlu olan bir zaman dilimi yoktur. Ancak zekat ibadetini yerine getirmek isteyenler, yoksulları sevindirmek için Ramazan Ayı’nı seçebilir.

Ramazan’da bağış yapmak kadar araştırıp bağışı doğru kişilere yapmak da önemlidir. Gerçekten ihtiyacı olanları belirleme konusunda güvenilir yardım dernekleri önemli bir görev üstlenir. Yaptığı yardımın doğru yere gittiğinden emin olmak isteyenler, Ramazan yardımları başta olmak üzere yapılan her yardımı dünya çapında ihtiyaç sahiplerine ulaştıran derneklerle iletişime geçebilir. Hem yardım eden hem de yardıma muhtaç kimseler için bir fırsat niteliğindeki Ramazan bağışlarını, güvenilir yardım kuruluşları arasında yer alan vakfımıza gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.

Ramazan Projesi