Kadir Gecesi Nedir? Kadir Gecesi’nin Anlam ve Önemi
Ramazan Ayı’nın 27. Gecesi olarak bilinen ve Kuran-ı Kerim’de adı geçen Kadir Gecesi, Müslümanlar tarafından sıkça araştırılıyor. Kuran’da ‘’bin aydan daha hayırlı’’ olduğu şeklinde geçen bu özel gece, Müslüman alemi tarafından mübarek kabul ediliyor. Özellikle Ramazan yaklaştığında, Kadir Gecesi nedir? Sorgulamaları da başlıyor. Kadir gecesi, birçok açıdan İslam alemi için önem taşımaktadır. Dinimize göre Kadir Gecesi, Kuran’ı Kerim’in yüce Allah tarafından peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e indirildiği gecedir. Kuran’da bin aydan daha hayırlı olduğu, Kadir Sure’sinde bildirilmiştir.
Kadir Gecesinin Anlam Ve Önemi
Kadir Gecesi nedir? sorusunun yanıtı, Kuran-ı Kerim’in 97. Suresi olarak bilinen Kadir Sure’sinde açıkça belirtilmiştir. Kutsal kitabımızın indirildiği gece olarak bilinen bu geceyi Müslümanlar, ibadet ederek geçirir. İslam Dini ve Müslümanlar arasında önemli bir yeri olan Kadir Gecesi’nin önemi, birçok hadisle bizlere bildirilmiştir. Gündüz oruçla gece ibadetle geçen çok özel zaman dilimi, Müslümanlar için adeta arınma fırsatı demektir. Ramazan Ayı’nın 27. gecesi olarak kabul edilen Kadir Gecesi’nde sabahın ilk ışıklarına kadar ibadet etmek büyük önem taşıyor.
Kuran’ı Kerim, yüce Allah tarafından insanlığa kurtuluş çağrısı olarak indirilen kutsal kitabımızdır. Kadir Gecesi ise, Kuran-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı, sema kapılarının sonuna kadar açıldığı, sabahlara kadar dua ve tövbelerin kabul edildiği özel gecedir. Kadir Gecesi’nde, Kuran-ı Kerim’in ilk ayetleri, Peygamber Efendimiz’e indirilmeye başlanmıştır.
Kadir Gecesi Nedir? Kadir Gecesi’nde Nasıl İbadet Yapılır?
Bin aydan daha hayırlı olduğu Kadir Sure’siyle bildirilen Kadir gecesi nedir? Şüphesiz, Müslümanların Kuran-ı Kerim’le ilişkisini gözden geçirmesi için önemli bir fırsattır. Bu özel gecede Rabbimizle ve çevremizle olan ilişkilerimizi merhamet ve yardımseverlik temelli olmak üzere gözden geçirip yeniden düzenleyebiliriz.
Kadir Gecesi’nde yapılacak ibadetler denildiğinde ilk sırada Kuran okunması ve okuyanların dinlenmesi var. Allah’a olan sevgi ve bağlılık duyguları Kadir Gecesi’nde daha da kuvvetlendirilir.
İdrak edilen Kadir Gecesi, günahlardan arınmak ve tövbe etmek için son fırsat olarak bilinmeli, günahlardan kurtulmak için samimi şekilde tövbe ve istiğfar edilmelidir. Kutsal gecede kılınacak Kadir Namazı’nın fazileti de bambaşkadır.
Kadir Gecesi’nde tüm Müslüman alemi ortak duygularda buluşuyor. Biliniyor ki o gece, sabahın ilk ışıklarına kadar tüm din kardeşlerinin evinde dualar ediliyor, ibadetler yapılıyor. Hatta birlik beraberlik içinde uygun yerlerde Kuran ziyafetleri verilip yapılan ibadetler taçlandırılıyor. Dini duygularda zaman zaman kırılmaların yaşandığı, insani değerlerin büyük ölçüde hor görüldüğü son dönemlerde, gönül insanı olmak için dualar edilir. Kadir Gecesi’nde ibadet yaparak Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak ve günahlarından kurtulmak isteyenler, toplumda yardımseverlik duygusunun önem kazanması için de bir adım atabilir.
Kadir Gecesi’nde Kuran okumak, tövbe etmek, Salat u Selam getirmek, şükür etmek, yüce Allah’ı sıkça anmak ve sadaka vermek temel ibadetlerdir. Duaların kabul olduğu, çokça ibadetin yapıldığı gecede yardıma muhtaç insanlar için sadaka vermek de büyük bir ibadettir.