Fitre Farz Mıdır? Fitre Vermek Hakkında Bilgi | Avrupa Yardım Vakfı
fitre vermek farz mıdır

Fitre Vermek Farz Mıdır?

Bilindiği üzere fitre, fakir insanların içinde yaşadığı toplumun ekonomik yaşam standartlarına göre bir günlük beslenme ihtiyacının karşılanmasıdır. Fitre verilmesindeki hedef, fakir kimselerin de bayram sevinci yaşamasına katkı sağlamaktır. Aslında fitre, Allah tarafından verilen nimetlere ve Ramazan boyunca oruç tutup da bayrama ulaşmaya şükür için verilir. Bununla birlikte Ramazan Ayı yaklaştığında fitre nedir? Fitre vermek zorunlu mu? Kime ve ne zaman verilir? sorgulamaları da artar. Fitre farz mıdır? Sorusu da, vatandaşlar tarafından fitreyle ilgili cevabı merak edilen bir diğer soru.

Ramazan boyunca oruç ibadetini yerine getiren ve bayrama ulaşan, ayrıca temel ihtiyaçlarını karşılamak haricinde belirli bir mala sahip olan kişiler, fitre vermek ile yükümlüdür. Ayrıca bu kişiler, dinen bakmakla yükümlü olduğu kişiler için de fitre vermekle yükümlendirilmiştir. Ramazan orucu tutmak farz olduğu için fitre de dinimizce farz kabul edilmiştir.

Fitre Kimlere Verilir?

Fitre, kişilerin bakmakla yükümlü olmadığı muhtaç Müslümanlara verilir. Fitre, yoksullara niyet edilerek verilir. Kişiler, eş, çocuk, anne ve babalarına fitre veremez. Yani fitrenin temel amacı, bakmakla yükümlü olunmayan yoksul kişilere verilmesidir. Genelde bayramın birinci günü verilir ancak, yoksul insanların da mutlu bir bayram geçirebilmesi için Ramazan ayı içerisinde verilmesi uygun görülmüştür. Fitre, Ramazan ayı içerisinde özellikle de bayram öncesi mutlaka verilmelidir. Ancak zamanında verilemediyse bile, sonrasında herhangi bir zaman diliminde verilebilir.

Fitre Bağışı Nasıl Yapılır?

Fitre, zekat ve diğer bağış türleri gibi Allah-u Teala’nın tüm nimetlerine ve beden sağlığına şükür için verilir. Bu bir nevi ibadettir. Ramazan, dayanışma ve yardımlaşma ayıdır. Bu ay içerisinde verilen fitreler, Müslümanlar arasında paylaşma ve birlik duygusunu güçlendirir. Ramazan ayı içerisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılan fitre bağışı, din kardeşleri arasında yaşanan bayram sevincini zirveye çıkarır. Teknolojinin doğal bir sonucu olarak, fitre vermek de kolaylaştı. Bu sayede gerçek ihtiyaç sahiplerini bulup, fitreyi anlam ve önemine uygun şekilde verebiliyoruz. Dinen uygun olması için, fitrenin belirtilen hususlara uygun şekilde verilmesi de şarttır. Son zamanlarda insani yardım konusunda önemli bir görevi üstlenen yardım dernekleri, fitre konusunda da güvenilir bir aracı oluyor. Dinimizce Müslümanlar için bir ibadet kabul edilen fitreyi, bağış derneklerine verebilirsiniz. Güvenilir kurumlar tarafından yürütülen sistemli çalışmalar neticesinde Ramazan Ayı içerisinde verdiğiniz fitreler, gerçekten ihtiyaç sahibi olanlara zamanında ulaştırılır. Fitre, birbirinden farklı projelerle dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan yoksul halka destek götüren kuruluşların faaliyet alanlarından birisi olmuş durumda. Bağışçılar tarafından verilen Ramazan fitresi, mazlum coğrafyalara kısa sürede ulaştırılır.

Müslümanlar için farz kabul edilen fitre miktarı her sene Diyanet tarafından belirlenir. Fitre vermek isteyen vatandaşlar, belirlenen miktar üzerinden fitre bağışını vakfımıza yapabilir. Kendiniz ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler adına vereceğiniz fitre sayesinde, sizden kilometrelerce uzakta yaşan din kardeşlerinizin ihtiyacı giderilebilir. Size de, bir yandan dinen yükümlü olduğunuz bir ibadeti yerine getirmenin manevi huzurunu yaşarken diğer yandan da bir fakiri sevindirmenin paha biçilemez mutluluğunu yaşamak kalır.

Ramazan Projesi