Zekat Bağışı Nasıl Yapılır? Zekat Bağış Olarak Verilebilir Mi? | AYV
zekat bağışı

Zekat Bağış Olarak Verilebilir Mi?

Zekat bağışı, dini anlamda varlıklı olarak kabul edilen kişilerin Allah rızası için ihtiyaç sahibi kişilere belli bir miktar yardımda bulunmasıdır. İslam’ın beş şartından biridir. Bir kişiye zekatın farz olması için kişinin belirlenmiş olan miktarda malvarlığına sahip olması ve sahip olduğu tarihten itibaren üzerinden bir senenin geçmiş olması gerekmektedir.

zekat bağış olarak verilebilir mi

Zekat vererek kişi aynı zamanda başkalarının hayatlarına dokunmuş olur. Zekat verdiğiniz miktar sizin için büyük bir meblağ olmayabilir ancak dünyada gerçekten çok az paraya dahi ihtiyaç duyan, evine ekmek götürmekte zorlanan insanlar var. İslam dini, insanların hayatını kolaylaştırıcı ve hoşgörü temelli bir din olarak zekatı farz kılıp insanları yardımlaşmaya teşvik etmektedir. Zekat ise bunun en güzel uygulamasıdır.

Zekat Kime Verilir?

Zekat bağışı yapmaktaki temel mantık, varlıklı insandan ihtiyaç sahibi insana fon transferidir. Zengin elindeki malını fakir ile paylaşarak onu mutlu eder, ona yardımcı olur. Bu nedenle zekat gerçekten yoksul olan ve paraya ihtiyacı olan kişilere verilmelidir. Zekat kime verilir sorusunun cevabı Kuran-ı Kerim’de açıkça Tevbe Suresi, 9/60’ta yer almaktadır.

Zekat Bağış Olarak Verilebilir Mi?

Zekatta amaç, yoksul insanlara yardımda bulunmak ve paylaşım yapmaktadır. Bu nedenle zekatın bir kişiye verilmesi ya da bir kuruma bağış yapılarak verilmesi arasında bir fark yoktur. Ancak zekat ile yol, cami ya da başka türlü hayır işleri yapılamaz. Zekat bağışı direkt ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırılmalıdır. Burada bağış yapılan kurum aracı görevi görür. Kişi zekat başı ile zekat ibadetini aracı vasıtasıyla yerine getirir.

Zekat Alan Kurumlar

Şimdi bizlere zekatımı nereye verebilirim diyebilirsiniz. Zekatımızı nereye verelim sorusunun cevabı birçok kurum olabilir. En başta vakıflara zekat bağışı yapabilirsiniz. Hayır kurumları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları zekat kabul etmektedirler. Ancak zekatınızı vermek için tercih edeceğiniz kurumun gerçekten parayı ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağından emin olmalısınız. Bazı kurumlar ne yazık ki bağış toplayıp parayı amacından farklı kullanabilmektedirler. Eğer zekatınızı bağışlamak isterseniz gönül rahatlığı ile vakfımıza bağışta bulunabilirsiniz. Vakfımız, Türkiye’de, Asya’da, Afrika’da ve Orta Doğu ülkelerinde bulunan partner kuruluşları ile gerçek ihtiyaç sahiplerini tespit ederek bağışçılarının her türlü yardımını onlara ulaştırmaktadır.