Yetimlere Zekat Verilir mi? Zekat Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler | AYV
yetimlere zekat verilir mi ve yetimlere yardım etmek

Yetimlere Zekât Verilir mi?

Dünya üzerinde birçok insan yoksulluk sınırında yaşıyor. Hem yurt içinde hem de yurt dışında oldukça zor şartlarda yaşayan insanlar, çoğunlukla kendilerine gelen yardımlarla ayakta kalmaya çalışıyor. Böyle zamanlarda malı fazla olan ve maddi durumu normalden daha da iyi olanlar bağışlar yaparak yardıma muhtaç insanların yaşam şartlarının yükseltilmesine oldukça önemli katkılar sağlıyor. İslam dinimiz de yardımlaşmaya önem verdiği için insanlar, hem dini duygular hem de insani yaklaşımlarla yardımlaşmalarını hızlandırmaktadır.

Günümüzde bu yardımlar ise genellikle vakıflar veya yardım kuruluşları aracılığı ile sürdürülmektedir. Yurt dışındaki yardıma muhtaç kişilerin tespit edilmesi ve kimin ne kadar bağışa ihtiyaç duyduğunu bilmenin zor olması vakıfları ve dernekleri oldukça önemli bir konuma getiriyor. Bağış yapabilme konusunda ise en çok merak edilen konulardan biri de yetimlere zekat verilir mi konusudur.

yetimlere zekat verilirken dikkat edilmesi gerekenler

Zekat Vermenin Önemli Noktaları

Zekat, dini açıdan zenginliğin ölçüsü olarak kabul edilen mal miktarına sahip olan kişilerin Allah’ın rızası için ihtiyaç sahibi kişilere belli miktarda malından vermesi ve malını paylaşmasıdır. Bu aşamada kişilerin zekat vermeden önce bilmesi gereken çok fazla önemli detay vardır. Zekat, İslam’da belirtilen şartları taşıyan kişilere farz olmuştur. Bunun yanında Kur’an-ı Kerim ayetlerine göre zekatın verileceği kimseler de açıkça belirtilmiştir.

Zekat vermeden önce mutlaka zekat hesaplamak ve miktarı tespit etmeye ihtiyaç duyulur. Bunun yanında kimlere verilmesi ve kimlere verilmemesi gerektiği de zekatın yerine getirilmesinde oldukça önemlidir. Zekat yükümlüsü olabilmek için belli bir zenginlik ölçüsünde olmak gerekiyor. En basit hesaplama ile malın 40’da 1’i zekat olarak verilmektedir. Ancak zekata konu olan malın üzerinden mutlaka bir yıl süre geçmiş olması gerekir.

Yani kasanızda bulunan 80,18 gram altın alındıktan bir yıl sonra zekata tabi olur ve bundan birazını zekat olarak ihtiyaç sahiplerine vermeniz gerekir. Zekat yalnızca para ve altın ile ölçülen bir değer değildir. Aynı zamanda hayvanı olan, gümüş ya da farklı bir zenginlik yaratan ürünü olan kişiler de zekata tabi olmaktadır. Yetimlere bağış konusunda da zekat oldukça önemli bir yardımlaşma olarak öne çıkmaktadır.

Yetimlere Zekat Verilebilir Mi?

Kur’an-ı Kerim açıkça zekatın kimlere verilebileceğini açıklamıştır. Bu konuda belirtilen kimseler arasında fakir ve düşkün kimseler, esaretten kurtulacak olan kişiler bulunur. Aynı zamanda Allah yolunda cihad yoluna koyulanlar, yolda kalanlar, borçlular, zekat toplamakla görevli olan memurlar, kalbi İslam’a ısındırılmak istenilen kişilere zekat verilebilir.

Yetimlere yardım amacı ile zekat vermek isteyen kişilerin bu aşamada yetim olan kişinin maddiyat derecesini bilmesi gerekir. Kur’an-ı Kerim’in belirttiği kişiler arasında bulunuyorsa ve maddi anlamda kötü bir durumdaysa yetimlere de zekat verilebilir.

Yetim Projesi yürüten vakfımıza bağışlarınızla destek verebilir, yetim sponsorluğu sistemimize dahil olarak kimsesizlerin ihtiyaçlarını karşılayarak yetimlere yardım edebilirsiniz.

Yetim Projesi