Ramazan Fitresi Ne Zaman Verilir? | Avrupa Yardım Vakfı
ramazan fitresi ne zaman verilir

Ramazan Fitresi Ne Zaman Verilir?

Her yıl bereketi ve rahmetiyle gelen Ramazan Ayı’nın, toplumdaki birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirme, manevi duyguları canlandırma gibi özel bir yanı var. “11 Ayın Sultanı” şeklinde nitelendirilmesi de, din kardeşleri arasındaki sevgi bağlarını güçlendirmesinden dolayıdır. En çok da yardımlaşma duygusu önem kazanır Ramazan’da. Aslında insanlar arasında yardımlaşma her daim önemlidir, ama Ramazan Ayı’nda daha bir önemlidir. Çünkü Ramazan fitresi adı altında verilen yardım, bu ayın kutsal bir ay olduğunun en anlamlı ifadesidir. Oruç gibi fitre de Ramazan ayına özgü olup, Ramazan’da oruç ibadetini yerine getirip de bayrama erişmenin ve insan olarak yaratılmanın bir şükrü olarak verilir. Fitrenin temel amacı, yoksulların sevindirilmesidir. Bu durumda maddi gücü yerinde olan ve oruç ibadetini yerine getirerek bayrama ulaşanlar tarafından Ramazan fitresi ne zaman verilir merak ediliyor. Dinimizde Ramazan fitresinin bayramın birinci günü tan yerinin ağarmasından sonra verilmesi vacip kılınmıştır. Bayram boyunca da verilebilir. Ancak yoksul kimselerin de bayram ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına Ramazan Ayı içinde de verilebileceği belirtilmiştir. Ramazan Ayı içerisinde ya da bayram boyunca verilmeyen fitreler, daha sonra da verilebilir.

Ramazan Fitresi Kimlere Verilir?

Ramazan fitresinin ne zaman verileceği haricinde kimlere verileceği de ayrı bir konu. Fitrenin nihai hedefinin fakirleri sevindirmek olduğunu düşünürsek, maddi gücü olmayan fakir sayılacak kimselerin ihtiyaçlarının karşılanması için verildiğini de görürüz. Ramazan fitresi kimlere verilir sorusunu, bu özel aynın mutluluğunun Müslümanlar arasında paylaşılması için “yoksullara” verilir şeklinde yanıtlayabiliriz. Maddi gücü zengin sayılacak derece olanlara fitre verilmez. Aynı zamanda gayrimüslimlere de fitre verilmemektedir. Ancak kişi maddi gücü oranında sadece bir değil birden çok yoksul Müslümana fitre verebilir. Fitre veren kişi, bulunduğu bölgedeki yoksulları sevindirmelidir. Fitre farklı yerlere gönderilmemektedir.

Ramazan Fitresi

Ramazan fitresi, yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak haricinde başkalarına yardım edebilecek mala sahip olanların kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu çocukları için verdiği sadakadır. Dinen kadın-erkek ve küçük-büyük herkes fitre vermekle yükümlüdür. Tek koşul, kişinin kendi ailesinin geçimini sağlayıp fitre verebilecek güce sahip olmasıdır. Ramazan fitresi, kişilerin geçimini sağlamakla yükümlü olmadığı Müslümanlara verdiği sadaka olarak belirtilmektedir. Fakir kimselerin ihtiyaçlarının karşılanması için küçük de olsa da bir katkıda bulunmak maksadıyla meşru kılınan bu ibadet, insanların yardımlaşma ve paylaşma bilincini diri tutar, toplumda birlik ve dayanışma olgusunu güçlendirir.

Ramazan Fitresi Ne Kadar?

Ramazan öncesi en çok araştırılan konulardan biri de Ramazan fitresi ne kadar sorusunun cevabı. Ramazan Ayı içerisinde Müslümanların vermesi vacip kılınan fitre miktarını her sene Diyanet belirliyor. Fitre verecek vatandaşlar da, Diyanet’in belirlediği rakam oranında fitresini verebiliyor. Herkes, Diyanet’in belirlediği rakamı baz alarak istediği kadar yoksulu sevindirebilir. Burada önemli olan nokta, fitre olarak verilen miktarın yoksul kişilerin bir günlük doyum ihtiyacını karşılayabilecek yeterlilikte olmasıdır. Sadece para olarak değil, gıda yardımı şeklinde de fitre verilebilir. Ancak her durumda, günümüz yaşam şartları göz önünde bulundurulmalıdır.

Ramazan fitresi ne zaman verilir sorusuna yanıt arayanlar, fitrenin Ramazan ayı içerisinde özellikle bayramın birinci günü ve de bayram boyunca verilebileceğini öğrenir. Ancak herhangi bir nedenden dolayı Ramazan ve bayram süresince verilemeyen fitrelerin, mümkün olan en kısa süre içinde verilmesi gerekir.

Ramazan Projesi