Bağış Yapmak Zekat Yerine Geçer Mi? | Avrupa Yardım Vakfı
bağış yapmak zekat yerine geçer mi

Bağış Yapmak Zekat Yerine Geçer Mi?

Zekat vermek İslam’ın beş şartından biridir. Hali vakti yerinde olan her Müslüman zekat vermekle yükümlüdür. Bu durumda bağış yapmak zekat yerine geçer mi sorusunun cevabı merak konusu oluyor. Diyanet işleri, bağışta bulunarak ihtiyacı olanlara yardımcı olmak amacıyla sorulan sorulara yanıt olarak, zekatların bu tür yardım kampanyalarıyla toplanıp muhtaç insanlarla ulaştırılmasının caiz olduğunu belirtmiştir. Yani bağış yapmak da bir nevi zekat vermek yerine geçiyor. Gerek ülkemizde gerekse dünyanın birçok bölgesinde yardıma muhtaç insanlar var. Dininin gereğini yerine getirmek, dünya olarak refah seviyesinin üzerinde yaşamaya katkıda bulunmak isteyenler, ihtiyaç sahiplerinin derdine derman olmak üzere bağış yapmak istiyor. Bağış yapmanın birçok yolu varken, güvenilir bir kuruma bağışta bulunarak ihtiyaç sahiplerinin derdine derman olmak çok büyük bir mutluluk.

Bağış Yapmak Zekat Olur Mu?

Bağış yapmanın manevi kazancı tartışılmaz. Maddi durumu iyi olan herkesin vermekle yükümlü olduğu zekat bağışını hayır kurumları aracılığıyla muhtaçlara göndermesinin ecri büyük. Hayır kurumlarına bağış yapmak elbette çok kolay. Ancak, bağış yapmak zekat olur mu sorusu da bağışçıların aklını kurcalıyor. Hayır kurumlarına yapılan her bağış, zekat yerine geçmektedir. Çünkü bağış yapmak için yardımseverlerin desteğiyle sürekli büyüyen kurumlar, yaptıkları sosyal incelemeler sonucu gerçek ihtiyaç sahiplerini belirler. Bu durumda gerçekten yardıma ihtiyacı olduğu belirlenen yoksullara, yürütülen projeler dahilinde ihtiyacı olan yardım en kısa sürede ulaştırır. Üstelik hayır kurumları, sadece günlük ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olarak değil, ihtiyacı olanların kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmesi için kalıcı projelere imza atıyor. Yapılan yardımlar gıda, eğitim, sağlık, barınma, giyinme ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması için belirli bir sistem dahilinde yerine ulaştırılıyor.

Bağış yapmanın zekat yerine geçebileceğini öğrenenler, bağış yapmak için güvenilir kurumlar aracılığıyla yoksullara ulaşmayı hedefliyor. Bu durunda vakfımız, dünyanın dört bir yanında yürüttüğü kapsamlı yardım projeleriyle öne çıkıyor. Mazlumların günlük ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra eğitim ve sağlık alanında yürütülen kalıcı projelere bağış yapmak isteyen herkes katkıda bulunabilir. Bağışlar çoğaldıkça projeler de çeşitleniyor. Çeşitlenen projeler aracılığıyla da daha çok ihtiyaç sahibin ulaşmak mümkün oluyor.

Avrupa Yardım Vakfı ve Bağış Kampanyaları

Güvenilir bağış kampanyası yürüten hayır kurumlarından biri olarak temel hedefimiz, ihtiyaç sahiplerine ihtiyaçları oranında yardım elini uzatmak. Kurumumuzun faaliyetleri, bağış yapmak istiyorum arayışınıza en güvenilir cevap olacak kalitede. Bunda en büyük katkı, siz bağışçıların. Veren el ile alan el arasında güvenli bir köprü oluşturan kurumumuz, yardımın yapıldığı andan yerine ulaşıncaya kadar tüm süreci kayıt altında tutmaktadır.

Gerçek hayatta asla tanıyamayacağınız, ulaşamayacağınız yoksul kimselere sadece bir bağış yap çağrısının oluşturduğu olanakla ulaşmak, dinimizin gereğini yerine getirmek için bize sunulan bir fırsat. İnanan bir insan olarak üstüne düşeni yapıp zekat vermek isteyenler, vakfımıza bağışta bulunarak yardımda bulunma seçeneğini değerlendirebilir. Yardım projelerimiz çok çeşitli olup ister ayni isterseniz nakdi yardımda bulunabilirsiniz. Bunun yanında, su kuyusu, eğitim, sağlık ve barınma projeleri için de katkı sağlayarak dünya genelinde mazlum insanların yaşam seviyesinin yükselmesine vesile olabilirsiniz.

Yardım Projelerimiz