Geleceğe Nefes Olmanın Yolu: Fidan Bağışı | AYV
fidan bağışı

Geleceğe Nefes Olmanın Yolu: Fidan Bağışı

Doğaya verilebilecek en güzel armağan ağaç dikmektir. Bir ağaç fidanını toprakla buluşturmak, büyümesini yeşermesini sağlamak insan için geleceğin en önemli anahtarlarından biridir. Yaşamın devam etmesi için ihtiyacımız olan oksijenin büyük bölümünü ormanlar sağlamaktadır. Fidan dikmek ormanlarımızı çoğaltmaya ve doğaya sahip çıkmaya olanak tanır. Fiilî olarak kendinizin fidan dikmesi yanında fidan bağışı yaparak da gerekli yerlere fidanlar dikilmesine destek olabilirsiniz. Yaşadığımız ülkede zaman zaman meydana gelen orman yangınlarına karşı doğaya duyarlı olup yeniden o ormanlara hayat vermemiz doğaya karşı borçtur. Bu borcu fidan dikme veya fidan bağışı yaparak ödememiz şarttır.

Fidan bağışında bulunmak insanlar için hem kolaylık hem de toplu ormanların oluşmasına katkı sağlamaktadır. Maddi durumunuza göre en az 1 fidan olmak koşuluyla sayısız fidan bağışı yapabilirsiniz. Fidan bağışı yapıldığında vakfımız tarafından bağış yapan kişi adına sertifika düzenlenmektedir.

İster kendi adınıza isterseniz çevrenizdeki insanların adına fidan bağışlarında bulunabilirsiniz. Birinin adına fidan bağışı yapmak için yalnızca bağış sayfasına giderek bağışınızın ardından notunuzu girmelisiniz. Böylece fidan bağış sertifikası o kişi ismine düzenlenmektedir.

Günümüzde ağaçların önemine vurgu yapılması sonucunda birçok kişi fidan bağışı konusunda fikir sahibi olmuştur. Hayatının belli yerlerine fidan bağışı yapmak eylemini yerleştiren kişiler kimi zaman birine doğum günü hediyesi olarak fidan bağışı yapmakta. Hediye olarak fidan bağışlamak hem kişi için hem de gelecek nesiller için bir armağandır.

Fidan bağış belli bir ücret karşılığında yapılmaktadır. Fidan bağışlamak ne kadardır sorusuna yanıt verecek olursak, Fidan birim bedeli vakfımızca 10 Euro olarak belirlenmiştir. İstediğiniz miktarda fidan alarak vakfımız aracılığıyla kolayca fidan bağışınızı yapabilirsiniz.

Fidan Bağışlamak / Ağaç Dikmek Sadaka-i Cariye Midir?

İlim kitabı dağıtmak, cami yaptırmak, çeşme veya hayrat yaptırmak, yol, faydalı ilmî eserler, ağaç dikmek, yardım derneği kurmak Sadaka-i Cariyedir. Öldüğümüzde yani amel defterimiz kapandığı vakit Sadaka-i Cariye amel defterimize yazılmaya devam etmektedir. Ağaç dikmek birçok hadise de konu olmuştur.

Peygamber Efendimiz de bizlere ağaç dikmeyi tavsiye etmektedir.

“Kıyamet kopmaya yakın iken elinizde ağaç fidanı varsa ve onu dikmeye zaman bulabilirseniz onu dikin”. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I II, 184, 191)

“Kim ağaç dikerse onun için ağaçtan hasıl olan ürün kadar Allah sevap yazar.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5 /415)

– “Bir Müslüman herhangi bir ağaç veya bitki dikerse, ondan yenilen şey kendisi için sadakadır, ondan çalınan şey kendisi için sadakadır, yabânî hayvanların yediği şeyler sadakadır, kuşların yedikleri sadakadır, bir kişinin ondan alıp eksilttiği şey de kendisi için sadakadır.” (Müslim, Müsâkât, 7)

Fidan dikmenin önemi Müslümanlıkta da açık şekilde anlatılmış ve vurgulanmıştır. Bu öneme kayıtsız kalınmayarak bağış yapılmalı ve gelecek düşünülmelidir. Vakfımız aracılıyla fidan bağışınızı gerçekleştirerek yurdun dört bir yerinde ormanlar oluşmasına katkı sağlayabilirsiniz. Siz de geleceğe nefes olmak için vakfımız aracılığı ile fidan bağış yapabilirsiniz.

Fidan Projesi