Ağaç Dikmek Sadaka-ı Cariye Midir? | Avrupa Yardım Vakfı
ağaç dikmek sadaka-i cariye midir

Ağaç Dikmek Sadaka-ı Cariye Midir?

“Yardımın azı çoğu olmaz” denir halk arasında. Yardımın türü de olmaz. Genelde yardım deyince akla para ve yiyecek yardımı denir. Bu tür yardımlar, ihtiyaç sahiplerinin günlük temel ihtiyaçlarını karşılamak içindir. Ancak, yoksulluğu ortadan kaldırmaz. Bunun için toplumların refah seviyesini yükseltmek adına yardım projeleri de çeşitlenmiştir. Eğitim yardımından sağlık ve su kuyusuna, cami yapımından yetim sponsorluğuna kadar yardım yapılabilecek birçok proje mevcut. Yardım sadece ayni ve nakdi şekilde yapılmaz. Ağaç dikmek de bir nevi bağıştır. Özellikle son zamanlarda, dünya genelinde yaşanan yangınlar sebebiyle ağaçların önemini daha da anladık. Ağaç demek nefes demek, oksijen demek, temiz hava demek, yaşanabilir bir dünya demek. Bu yönden bakarsak, ağaç dikmek sadaka-ı cariye midir sorusuna, evet cevabını verebiliriz. Bir kişinin diktiği ağaçtan, insanlar ve hayvanlar istifade ettikçe o kişi sevap kazanacaktır. Hatta ağaç diken kişinin ölümünden sonra bile diktiği ağaçtan faydalanması, ona sevap olarak geri döner.

Sadaka-ı Cariye Örnekleri

Kişiler öldükten sonra, hayattayken yaptıkları birtakım yardımlardan dolayı sevap almaya devam etmesi, sadaka-ı cariye olarak adlandırılır. Hz. Muhammed Peygamber Efendimiz tarafından;

-akıtılan su

-öğretilen ilim

-dikilen ağaç

-açtırılan su kuyusu

-inşaa edilen mescid

-hayırlı bir evlat

-faydalı bir kitabı miras olarak bırakanlar, bıraktıklarının sevabını kabirdeyken alır buyrulmuştur. Bahsedilen bu yedi şey, sadaka-ı cariye örnekleri olarak geçmektedir. Görüldüğü üzere, ağaç dikmek de dinimizce sadaka-ı cariye olarak kabul edilmiştir.

Fidan Bağışı

Sadaka-ı cariye, kişiye öldükten sonra bile sevap kazandıran eylemlerdir. Ağaç dikmek de buna dahil olduğuna göre, fidan bağışı yaparak sadaka sevabı alınabilir. Bu bağlamda kişiler, istediği kadar fidan bağışı yapabilir. Fidan bağışı yardım derneklerinin projeleri kapsamında olup kurumlar, şeffaflık ve güvenilirlik prensipleri çerçevesinde yapılan bağışları kabul etmektedir. Yoksul insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması için yapacağınız nakdi ve ayni yardımlar haricinde yol, köprü, cami, medrese, okul, çeşme yaptırma ve ağaç dikme gibi istifade edildikçe hayrı devam eden sürdürülebilir projelere de katkı sağlayabilirsiniz.

En Güvenilir Fidan Bağışı

Yapılan bağışın içeriği ne olursa olsun, bağış yapmak konusunda güvenilirlik ön planda gelmektedir. En güvenilir fidan bağışı ile kalıcı bir yardım faaliyetinde bulunmak isteyenler, vakfımıza gönül rahatlığıyla destek sağlayabilirler. Fidan dikme ve ağaç yetiştirmenin faziletleri ile ilgili birçok ayet vardır. Bu ayetler ışığında fidan bağışında bulunmak da hem bir yardım faaliyeti hem de ibadettir. Üstelik, kişilere vefatından sonra bile sevap kazandıracak hayırlı bir iş olup, kurumumuz aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bireysel olarak vakfımıza, isteyen istediği kadar fidan bağışında bulunabilir. Yapılan bağışlar sonrası kurumumuzca gerçekleştirilen ağaç dikme çalışmaları, bağışçılara bildirilerek yardımlarının içeriğe uygun şekilde yerine getirildiği evraklarla kanıtlanır. Dini inancının bir gereği olarak bağışta bulunma ibadeti için tercihini fidan dikmekten yana kullananlara, kurumumuz istekleri doğrultusunda destek sağlamaktadır.

Fidan Projesi