Fitre Nedir? Fitre Ne Zaman Verilir? Kimlere Verilemez? | AYV
fitre nedir fitre ne zaman verilir

Fitre Nedir? Fitre Ne Zaman Verilir?

Türkçede fitre şeklinde telaffuz edilen fıtır sadakası, temel ihtiyacın dışında yeterli miktarlarda mala sahip olan Müslümanların Ramazan ayında vermesi vacip olan sadaka türüdür. Fitre nedir sorusunun yanıtı bu şekilde açıklamak mümkündür. Fitre yani fıtır sadakası kişi başına verilmektedir. Ailedeki bütün kişilerin fıtır sadakasını büyüklerden biri ihtiyaç sahiplerine verir. Her yılın başında kişi başına verilecek olan sadaka bedeli, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenir. Belirlenen bu miktarı yardıma muhtaç kişilere, gerçekten yoksul kişilere vermek önemli bir husustur. Peki fitre ne zaman verilir?

Fitre Ne Zaman Verilir?

Fıtır sadakası vacip olma zamanı Ramazan Bayramı birinci günü olmakla beraber, bayram öncesi de verilebilir. Hatta bayramdan önce verilmesi daha faziletlidir. Fitre ne zaman verilir konusunda dikkat edilmesi gereken husus bayram namazından önce verilmiş olması müstehap kabul olmuştur.

Şâfiî mezhebindeyse; fıtır sadakasını, mazeret olmadıkça bayramın birinci günü gün batımından sonrasına bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günü vermek de caizdir.

Fitre neden verilir? hedefi, bir fakirin içerisinde yaşadığı toplumun hayat standartlarına göre bir günlük yiyeceği karşılaması, böylece bayram sevincine ortak olmasına katkıda bulunmaktır.

Günümüzde fitre bedelinin belirlenmesinde, kişinin bir günlük normal gıda ihtiyaçlarını karşılayacak miktarın ölçü alınması gerekmektedir. Kişi dinen zengin sayılana, usulüne, füruuna ve eşine fitre veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birden fazla fakire de dağıtılabilir.

Fitre Kimlere Verilmez?

Fitre ne zaman verilir? Sorusu kadar merak konusu olan bir diğer soru da fitrenin kimlere verilebileceğidir. Fitre, kişinin bakmakla yükümlülüğünün bulunmadığı yoksul Müslümana verilir. Fitre ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kişinin bunlardan doğrudan veya dolaylı olarak yararlanmaması gerekir. Bu nedenle bir kimse fıtır sadakasını ve fidyesini şahsi usul ve füruna veremez.

Hanefi mezhebine göre aşağıda sayılan kişilere fitre verilmez:

1.  Anne, baba, büyükanne ve büyükbabalara,
  2.  Erkek çocuk, erkek çocuğun çocukları, kız, kız çocuğun çocukları ve bunlardan doğan çocuğa,
  3.  Eşe,
  4.  Zengin yani aslî ihtiyacı dışında nisap miktar mala sahip olan kişilere,
  5.  Babasının maddi durumu iyi olan ergen olmamış çocuklara,

Şafii ve Ebu Yusuf mezhebine göre fitre, Müslüman olmayan kişilere de verilmez.

Fitre Kimlere Verilir?

Bunların dışında kardeş, teyze, amca, dayı, hala ile onların çocuklarına, gelin, damat, kayınpeder, kayınvalide gibi akrabaların maddi durumu iyi değilse bu kişilere zekât, fitre ve fidye verilebilir.

Fitre Nasıl Hesaplanır?

Fitre verileceği kişi sayısına bağlı olarak hesaplanmaktadır. Basit bir şekilde fitre nasıl hesaplanır sorusunun cevabı; verilecek kişi sayısı ve kişi başı bedel çarpımı üzerinden hesaplama gerçekleşir. Bu hesaplamalar her yıl değişkenlik gösterir.

Yaşamın getirdiği ekonomik durum baz alınarak fitre bedeli belirlenir. Böylece maddi ve manevi açıdan iyi duruma olan Müslümanlar, yardıma ihtiyaç duyan insanlara bu konuda destek sağlar. Burada dikkat edilecek husus bir kişiye verilecek miktarın bir fitreden az olmaması hususudur. Bu hususa dikkat ederek her yıl güncellenen fitre fiyatı üzerinden, ihtiyacı olan kişiye maddi yardım yapılmaktadır. Her yıl değişen bu fiyatları vakfımızın sayfasından da kolayca öğrenebilirsiniz. Vakfımız aracılığı ile fitre bağışı yapabilirsiniz.

Ramazan Projesi