Somali’de Sel Felaketi: Yüzbinlerce Kişi Yardıma Muhtaç Durumda | Avrupa Yardım Vakfı

Somali’de Sel Felaketi: Yüzbinlerce Kişi Yardıma Muhtaç Durumda

Ana sayfa » Somali’de Sel Felaketi: Yüzbinlerce Kişi Yardıma Muhtaç Durumda

Somali’de Sel Felaketi: Yüzbinlerce Kişi Yardıma Muhtaç Durumda

Doğu Afrika ülkelerinden olan Somali’de şiddetli yağışların oluşturduğu sel felaketi, ülkenin yoğun nüfusa sahip birçok bölgesinde etkili olarak yüzbinlerce kişinin evlerini terk etmesine ve temel insani ihtiyaçlarını karşılayamamasına sebep olmuştur. Ekim ayının sonlarına doğru başlayan sağanak yağışlar, Kasım ayının ilk haftası itibariyle şiddetini arttırarak başta ülkenin merkezi ve güney bölgesi olmak üzere birçok bölgede etkili olarak bölgelerde yer alan akarsuların taşmasına sebep olmuş ve ülke, doğal afetler arasında insan hayatını tüm yönleriyle olumsuz olarak etkileyen sel felaketiyle karşı karşıya kalmıştır.

Ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve yetkililerden elde edilen veriler ışığında sel felaketinin en çok Hiraanilinin merkezi olan Beledweyne şehrini ve Orta Shabelle bölgelerini etkilediği belirtilmektedir. Meydana gelen sel sebebiyle şehir içerisinde yer alan hastanelerde, alışveriş merkezlerinde hizmet verilememeye başlanmış ve yüksek yerleşim alanları dışında ikamet etmekte olan çocuklar, kadınlar ve yaşlılar başta olmak üzere tüm aileler, evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Meydana gelen sel felaketi, can kayıplarına, tarım alanlarında çok büyük hasara, kanalizasyon sistemlerinin tahribatına sebep olarak etkili olduğu bölgelerdeki tüm yaşamı durdurmuştur.

Ortaya çıkan olumsuzlukların bir sonucu olarak selden etkilenen insanlar, başta yiyecek, içecek ve giyecek olmak üzere temel insani ihtiyaçlarını karşılamayacak duruma gelmiştir. Tüm bunların yanı sıra ilaç tedarikinde yaşanan problemler ve hastanelerin işlevini yitirmesi nedeniyle acil tıbbi müdahale kabiliyeti neredeyse sıfırlanmış, bunun bir sonucu olarak da gerek hijyenik koşulların ortadan kalkması gerek temel insani ihtiyaçların karşılanamaması sebebiyle ishal, sıtma, dang virüsü, solunum yolu enfeksiyonları ve yetersiz beslenmeye bağlı olan hastalıklar yaygınlaşmaya başlamıştır.

Somali’nin resmi makamlarınca yapılan açıklamalardan elde edilen verilere göre sel felaketinin oluşturduğu olumsuz koşullar nedeniyle,270.000 kişi evlerini terk etmek suretiyle yer değiştirmek zorunda kalmıştır. Ayrıca yaklaşık 12.000’i çocuk olmak üzere 30.000 kişinin de selden dolayı ağır yaralandığı veya hastalandığı tahmin edilmektedir. Yardıma muhtaç hale gelen 300.000 kişi, sel felaketinden kendilerini korumak için yüksek bölgelere çıkmakta ve barınma, yiyecek, giyecek gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek araç ve gereçlere sahip olmadan hayata tutunmaya çalışmaktadır.

Resmi makamların yaptığı açıklamalarda, yağışların şiddetini arttırarak bir süre daha devam edeceği ve bu nedenle sel afetinin etkili olduğu bölgelere belirli bir süre daha geri dönülmemesi gerektiği belirtilmektedir. Yetkililer ayrıca bölgede yaşanan bu afetin olumsuz etkilerini minimize etmek, bölgede yaşanan insani krizin son bulmasını sağlamak, selden etkilenen insanların temel insani ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir imkân oluşturmak için uluslararası topluma yardımda bulunma çağrısı gerçekleştirdiler.

Avrupa Yardım Vakfı olarak bölgede yaşanan insani krizin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için Somali’deki kardeşlerimizi yalnız bırakmayacak ve acil yardım kapsamındaki gıda, temizlik, giyecek ve geçici barınma gibi acil ihtiyaçlarını karşılamak suretiyle onlara destek olacağız. Siz değerli bağışçılarımızı da bu güzel hayra davet ediyor, yardımlarınızı bekliyoruz. Bağışlarınızı online olarak yapabileceğiniz gibi WhatsApp ve mail aracılığıyla bizlere ulaşarak da gerçekleştirebilirsiniz.

“Hayra Açılan Kapınız”